Baznīca aicina Latvijas Televīziju uzņemties atbildību par raidījuma „De facto” saturu

Latvijas Televīzijas 19.aprīļa raidījuma „De facto” sižets par Valtaiķu autonomo draudzi sniedz nepatiesu informāciju, kas maldina sabiedrību par Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas rīcību un tās motīviem. Veidojot sižetu par draudzes un LELB attiecībām, raidījuma veidotāji nav pat uzklausījuši baznīcas viedokli, lai noskaidrotu patieso situāciju. Baznīca par to informēs LTV vadību oficiālā vēstulē, kura šobrīd tiek gatavota, informē LELB Sabiedrisko attiecību nozare.

19. aprīļa LTV raidījumā „De facto” izskanējušas ziņas par to, ka LELB tiesvedības ceļā vēlas atņemt Valtaiķu draudzei tās dievnamu, lai liktu draudzei vai nu pievienoties LELB, vai dievnamu atstāt, vai arī maksāt nomas maksu par izmantoto īpašumu. Šīs ziņas neatbilst patiesībai un liecina par kārtējo LTV raidījuma „De facto” mēģinājumu radīt intrigas un nesaskaņas baznīcā.
Patiesībā Valtaiķu autonomajai draudzei šobrīd Valtaiķu dievnams nepieder – tas ir Laidu pagasta padomes īpašums, un draudze ir tikai dievnama lietotāja. Valtaiķu autonomā draudze jau no 1992. gada nav spējusi atgūt vēsturiski Valtaiķu luterāņu draudzei piederējušo īpašumu tieši tā iemesla dēļ, ka pašreizējā draudze pēc savas izvēles nav LELB sastāvā, proti, nav vēsturiskās draudzes tiesību pārmantotāja. To apstiprina Tieslietu ministrijas Sabiedrisko un reliģisko lietu departamenta 1999. gada atzinums un Reliģisko lietu pārvaldes 2006. gada izziņa. Vēl vairāk, draudze 2002. gadā ir atteikusies no Valtaiķu evaņģēliski luteriskai draudzei vēsturiski piederējušiem īpašumiem, kurus pašvaldība bija nodevusi draudzei lietošanā, par labu Laidu pagasta padomei. Lai sakārtotu neskaidrās īpašumtiesības, 2006. gada 17. oktobrī LELB Konsistorijas sēdē tika nolemts atjaunot īpašumtiesības uz bijušās Valtaiķu evaņģēliski luteriskās draudzes nekustamiem īpašumiem, lai pēc īpašumu atgūšanas baznīcas ēku un zemi zem tās nodotu esošās autonomās luterāņu draudzes lietošanā. Vienīgi tiesas spriedums šobrīd ir likumīgs pamats, lai pašvaldība atgrieztu Baznīcai savulaik atņemto īpašumu. Līdz ar to tiesvedība šajā gadījumā ir veids, kā likumā noteiktajā kārtībā nodrošināt likumīgu īpašuma izmantošanu LELB nepiederošai draudzei, nevis strīds ar draudzi par īpašumtiesībām, kā to ir intriģējoši pasniedzis raidījums „De facto”.
Kā sensāciju raidījums pasniedz to, ka cīņa par dievnama piederību ir bijis iemesls, kādēļ draudzes mācītājs ir izslēdzis no draudzes arhibīskapu Jāni Vanagu. Kaut nedaudz iedziļinoties LELB un mācītāja Sigurda Sproģa vadīto autonomo draudžu attiecību vēsturē kļūst skaidrs, ka šim faktam nav praktiski nekādas nozīmes un seku, jo Valtaiķu draudze nav Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas draudze, turklāt arhibīskaps jau kopš 2002. gada ir LELB Doma draudzes loceklis, uz kuru pārnācis no Saldus Sv. Jāņa draudzes.
„Ir apsveicama LTV raidījuma „De facto” interese par baznīcu, un baznīca nebūt nevairās no kritiska skatījuma uz tās darbību no malas”, uzskata LELB Liepājas diecēzes bīskaps Pāvils Brūvers. „Taču žurnālistiem, kas vēlas veidot sižetus par baznīcas dzīves niansēm, būtu nopietnāk jāpārzina pētāmais lauks, un vismaz jācenšas iedziļināties apskatāmajā jautājumā un noskaidrot patieso situāciju. Informācijas avotu piegādāto faktu pārbaudīšana un abu pušu viedokļu uzklausīšana konfliktsituācijā ir elementāras profesionālas žurnālistikas sastāvdaļas, par kurām „De facto” ir aizmirsis, runājot par baznīcu”, atzīst bīskaps.
12. aprīļa „De facto” sižetu par sarunām luterāņu un katoļu baznīcu vidū LELB joprojām vērtē kā sabiedrību maldinošu, ko apliecina gan LTV mājaslapā publicētie paplašinātie fragmenti no intervijas ar arhibīskapu, gan tam sekojošā luterāņu un katoļu pārstāvju saruna LTV raidījumā 100. pants. Turpretī 19. aprīļa „De facto” sižetu par Valtaiķu autonomo draudzi nevar vērtēt citādi kā baznīcu apmelojošu, jo sižetā pārraidītie fakti par Valtaiķu draudzes īpašumu jautājumiem un LELB rīcību neatbilst patiesībai.
Baznīca aicina LTV vadību uzņemties atbildību par raidījumā „De facto” pārraidītajām ziņām un apzināties nepatiesas informācijas pārraidīšanas sekas, ja tas skar baznīcai piederīgos kā būtisku sabiedrības daļu. Ļoti ceram, ka LTV kā sabiedriska televīzija nav apzināti vēlējusies maldināt sabiedrību vai izraisīt nesaskaņas ticīgo vidū.
Informāciju sagatavoja Ivars Kupcis, LELB Sabiedrisko attiecību nozares vadītājs.
www.lelb.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.