Ar Katoļu baznīcu sarunājamies nevis pievienojamies

Droši vien arī Jūs esat ievērojuši plašsaziņas līdzekļos diskusiju no Panorāmas pielikuma “De facto” un “100.pants” sižetiem, sakarā ar LELB sarunām ar Latvijas Romas katoļu Baznīcu. Šī tēma ir radījusi satraukumu un rezonansi daudzos mūsu Baznīcas draudžu locekļos. Kas notiek? Kas mūs sagaida? Uz šiem jautājumiem nepieciešams skaidri atbildēt. Tādēļ mūsu arhibīskaps Jānis Vanags ir piedalījies raidījumā “100.pants” un uzrakstījis rakstu laikrakstam “Svētdienas Rīts”, kā arī nosūtījis Paziņojumu mūsu draudžu locekļiem un mācītājiem, lai kliedētu bažas un mazinātu aizdomas, kas iespējams radušās laikā, kad mēs tiekam aicināti priecāties par mūsu Kunga Augšāmcelšanos.
Tā kā nav iespējams viesoties visās mūsu Baznīcas draudzēs, lai paskaidrotu minētās lietas, tad Arhibīskaps aicina visus mūsu draudžu mācītājus dievkalpojumos šajā svētdienā un tur, kur dievkalpojumi notiek retāk, tad tuvākajā dievkalpojumā nolasīt paziņojumu par plašsaziņas līdzekļos dzirdētajām ziņām par starpbaznīcu pārstāvju sarunām.

“Godātie mācītāji un draudžu locekļi!
Sakarā ar satraucošajām ziņām par mūsu un katoļu baznīcas sarunām, kas Lieldienu svētdienas vakarā izskanēja Latvijas televīzijā, vispirms gribu izteikt nožēlu, ka tās radīja nemieru un daudziem sabojāja Lieldienu prieku. Tos, kas satraukušies, gribu nomierināt. Žurnālistu paziņojums bija maldinošs. Mūsu baznīcai nav nolūka pievienoties Romas katoļu baznīcai.
Esmu jau agrāk stāstījis, ka starp luterāņu un katoļu baznīcām Latvijā ir sākušās sarunas, kuru mērķis ir tuvāk iepazīt, kliedēt savstarpējus pārpratumus un veidot labākas attiecības savā starpā. Pasaulē tādas sarunas notiek jau gadu desmitiem. Uz žurnālistu jautājumu, vai ir iespējams sasniegt arī „strukturālu vienotību“, es atbildēju, ka tad, ja būtu vienprātība mācībā, būtu pamats domāt par „strukturālu vienotību“. Teorētiski tas ir pareizi, jo baznīcu vienotības pamatā var būt tikai vienprātība mācībā, kas balstīta uz Svētajiem Rakstiem. Taču tas bija tikai teorētisks pieņēmums, jo vienprātības mācībā patlaban nav, un vai tāda jebkad tiks sasniegta, nav zināms. Šo jautājumu esmu plašāk apskatījis mūsu laikraksta „Svētdienas Rīts“ jaunākajā numurā.
Bija nepatīkams pārsteigums raidījumā De facto dzirdēt paziņojumu par it kā reālu luterāņu baznīcas nodomu pievienoties Romas katoļu baznīcai. Tas bija absurds, nepatiess un pilnīgi nepamatots paziņojums. Aicinu visus saglabāt mieru.
Man nav zināmi šī paziņojuma iemesli un mērķi, taču ir redzami augļi – aizdomas un nemiers bez pamata. Pieļauju, ka tādi mēģinājumi būs arī turpmāk. Uz to es gribētu atbildēt ar dziesmas vārdiem: „Lai būtu velnu diez kāds bars, kas mūs grib aprīt kāri, mūs tomēr sarga Dieva gars – tas elles varai pāri!“
Lai jums visiem miers un svētība no Dieva!”

Sirsnībā,
+Jānis
Rīgas arhibīskaps

www.lelb.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Šajā vietnē surogātpasta samazināšanai tiek izmantots Akismet. Uzziniet, kā tiek apstrādāti jūsu komentāru dati.